Balogh Éva
Balogh Éva

2024. május 18. Szombat

Balogh Éva

orvos, bőrgyógyász, mikológus

Születési adatok

1931. július 6.

Kaba

Halálozási adatok

1986. július 28.

Debrecen


Család

Sz: Balogh János esztergályos kisiparos, Kardos Margit. Hajadon. Testvére: Balogh János mélyfúró szakmunkás.

Iskola

A Debreceni Ref. Dóczy Leánygimnáziumban éretts. (1949), a DOTE-n ált. orvosi okl. szerzett (1955), bőrgyógyász szakorvosi vizsgát tett (1958), az orvosi tudományok kandidátusa (Leningrád, 1966).

Életút

A DOTE Bőrgyógyászati Klinika gyakornoka (1955–1958), klinikai tanársegéde (1955–1966), a Mikológiai Laboratórium laboratóriumvezető egy. adjunktusa (1966–1971), egy. docense (1971–1978), egy. tanára (1978. júl. 1.–1986). A leningrádi Kirov Orvostovábbképző Intézet aspiránsa (1963–1966). Dermatomikológiával, a gombás bőrbetegségek szenzibilizációjával fogl., több új diagnosztikai eljárást dolgozott ki és vezetett be. Jelentős eredményeket ért el a patogén gombafélék enzimfunkcióinak feltárása, az ún. antifungális antibiotikumok hatásmechanizmusának tisztázása terén.

Elismertség

A Magyar Dermatológiai Társaság vezetőségi tagja (1973–1986).

Főbb művei

F. m.: Penicillinérzékenység viselkedése lábmykosis esetekben. Fejes Dezsővel. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1957)
Klinikai adatok a Mucha–Habermann-betegség acridin–chindin-származékokkal való kezeléséhez. Nagy Endrével. (Dermatologica, 1959)
A Griseafulvin alkalmazása dermatomykosisokban. Simon Miklóssal. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1960)
Trichopython mentagrophytes (gypseum) és Trichopython interdigitale Kaufmann–Wolf morphobiológiai összehasonlító vizsgálata. Kand. értek. Orosz nyelven. (Leningrád, 1966)
Nodularis vasculitis és mykotikus sensibilisatio. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1971)
Psoriasis kezelése hydroxyureával. Vezekényi Klárával. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1974).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője