Balogh Ferenc
Balogh Ferenc

2024. június 19. Szerda

Balogh Ferenc

politikus

Születési adatok

1872. december 2.

Nagykároly

Halálozási adatok

1955. november 2.

Békéscsaba


Iskola

A bp.-i tudományegyetemen államtud. doktori okl. szerzett (1896).

Életút

A miniszterelnökség közjogi, majd politikai és nemzetiségi osztályának tisztségviselője (1899–1918), elnöki osztályának vezetője (1918–1919), a Legfőbb Állami Számvevőszék alelnöke (1919–1921), államtitkári ranggal nyugdíjazták (1922). Az I. vh. idején a hadfelügyeleti bizottságnál a sajtóellenőrző bizottság elnöke (1914–1918). Vezető szerepet játszott az 1905. és 1910. évi ogy.-i választások adminisztratív előkészítésében, valamint a hajdúdorogi g. k. püspökség felállításában (1912). Az 1918–1919-es forradalmak idején aktív szerepet játszott az ellenforradalmi szervezkedésekben, a Fehér Ház nevű ellenforradalmi szervezet alapító tagja, utóbb t. elnöke. Közreműködött a Peidl-kormány megbuktatásában (1919. aug. 6.).

Elismertség

A Fehér Ház ellenforradalmi szervezet és az Ébredő Magyarok Egyesületének társelnöke.

Elismerés

A Ferenc József-rend lovagja.

Szerkesztés

Politikai írásai elsősorban a Budapesti Hírlapban és Hazánkban jelentek meg.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője