Balogh Mihály
Balogh Mihály

2023. november 29. Szerda

Balogh Mihály

görögkatolikus pap, politikus

Születési adatok

1857. december 28.

Nagyláz, Ung vármegye

Halálozási adatok

1916. augusztus 6.

Máramarosziget


Iskola

A bp.-i központi görög katolikus papneveldében teológiai tanulmányait követően pappá szentelték (1884).

Életút

Ungvárott tanulmányi felügyelő (1881–1884), Vörösmarton segédlelkész, majd plébános, szentszéki tanácsos, ill. esperes (1884– 1898), főesperes és püspöki helynök (1898-tól); rajki c. prépost (1901). A Szabadelvű Párt ogy.-i képviselője (Ökörmező, 1905–1906). ő honosította meg a háziipart Máramaros és Ugocsa vármegyében.

Szerkesztés

Írásai a Budapesti Hírlapban (1893-tól) és a Magyar Iparban jelentek meg (1906-tól).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője