Bán Anna
Bán Anna

2022. szeptember 27. Kedd

Bán Anna

színésznő

Születési adatok

1932. augusztus 14.

Nyárádszereda, Maros-Torda vármegye

Halálozási adatok

1973. december 1.

Szatmárnémeti


Iskola

A marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben színész okl. szerzett (1953).

Életút

A Nagybányai Színház, ill. a Szatmárnémeti Északi Színház alapító tagja (1953–1973).

Annak a színházalapító évfolyamnak volt a tagja, amely 1953. aug.-ban Harag György vezetésével létrehozta Nagybányán az ötödik romániai magyar színházat. Amikor a színház Szatmárnémetibe költözött, továbbra is a társulat tagja maradt. Eredeti tehetség, vonzó külső adottságaihoz széles érzelmi skála és fogékony intellektus társult. Változatos karakteralakításainak sorát időnként önálló összeállításokkal, pódiumműsorokkal is kiegészítette.

Főbb művei

F. szerepei: Roberta Alden (Dreiser: Amerikai tragédia, 1957)
Mip (Goldrich–Hackett: Anna Frank naplója, 1958)
Klára (Sarkadi I.: Elveszett paradicsom, 1963)
Rhédey Eszter (Móricz Zs.: Úri muri, 1968)
Nora (Ibsen, 1972).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője