Bánfai Iván
Bánfai Iván

2024. február 24. Szombat

Bánfai Iván

orvos, fül-orr-gégész

Születési adatok

1928. március 25.

Rákospalota

Halálozási adatok

2000. február 18.

Düren, Németország


Család

Sz: Trudnya Júlia. F: Tavasz Zsuzsanna fogorvos. Fia: Bánfai Ákos (1959).

Iskola

A bp.-i Vörösmarty Gimnáziumban éretts. (1946), a BOTE-n ált. orvosi okl. szerzett (1952), az orvostudományok kandidátusa (1965).

Életút

A BOTE Anatómiai Intézet demonstrátora, gyakornoka (1948–1952), egy. tanársegéde (1952–1955), a Pest Megyei Tanács Semmelweis Kórháza, ill. a Rókus Kórház alorvosa (1955–1965), osztályvezető főorvosa (1965-től). A Zürichi Egyetem Fül-Orr- Gégészeti Klinikáján járt hosszabb tanulmányúton (1958). Az MTA–TMB önálló aspiránsa (1961–1964). Az 1970-es években az NSZK-ban telepedett le: a Kölni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának professzora, majd Dürenben rendelőintézeti főorvos. Tudományos pályafutásának kezdetén az idegrendszer funkcionális anatómiájával fogl., majd érdeklődése a gégerák sebészi kérdései felé fordult. A gége nyirokkeringésének anatómiai vizsgálatai és klinikai megfigyelései alapján olyan új műtéti eljárásokat és módosításokat dolgozott ki, amelyek a gégét funkciójában igyekeznek megtartani. Jelentős eredményeket ért el továbbá a hangréstágító műtétekben, ill. a gégedaganatok műtéti megoldásaiban.

Elismerés

Réthi Aurél-emlékérem.

Főbb művei

F. m.: The Morphology and Role of the Phorenic Nerve in the Hepatic „Hepatic Sphincter”. Kubik Istvánnal, Somogyi Emillel. (Acta Morphologica, 1953)
Osztályunkon végzett hangréstágító műtétek utókezelése (Fül-Orr-Gégegyógyászat, 1959)
Struma okozta tracheomalaciás szűkület műtéti megoldásai. (Fül-Orr-Gégegyógyászat, 1960)
A konzervatív gégeráksebészet problémái. (Fül-Orr- Gégegyógyászat, 1961)
Chirurgische Lüsung der durch Knorpeldefekt bedingten Tracheal-stenose. (Zeitung der Laryngo- Rhinologie, 1962)
A tracheotomia szövődményei, különös tekintettel a megnehezített dekanünálásra. (Orvosi Hetilap, 1962)
A glottis és subglottis daganatainak konzervatív sebészete. (Fül-Orr-Gégegyógyászat, 1962)
A gége anatómiai rekonstrukcióját eredményező horizontális resectio. (Fül-Orr-Gégegyógyászat, 1962)
Subglosso-hypopharingo-laryngealis rák sebészete a daganat localis és lymphogen terjedésének szemszögéből. Kand. értek. (Bp., 1965).

Irodalom

Irod.: Bánhidy Ferenc–Székely Tamás: B. I. (Fül–Orr–Gégegyógyászat, 2000).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője