Bánffy Albert
Bánffy Albert

2024. július 14. Vasárnap

Bánffy Albert, losonczi br.

politikus, nagybirtokos

Születési adatok

1871. augusztus 18.

Kolozsvár

Halálozási adatok

1945. július 17.

Kolozsvár


Család

Sz: br. Bánffy Ádám (1847–1887), br. Wesselényi Mária (1850–1922).

Iskola

Középiskolát Kolozsvárott végezte.

Életút

Apja korai halála miatt fiatalon vette át a család válaszúti birtokai kezelését. A Főrendiház örökös jogú tagja. A román megszállás után is Erdélyben maradt.

Irodalom

Irod.: F. m.: Erdély viszonyai. (Kolozsvár, 1872).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője