Bánhegyesi Kálmán
Bánhegyesi Kálmán

2024. július 25. Csütörtök

Bánhegyesi Kálmán

politikus

Születési adatok

1882. április 8.

Hajdúhadház, Hajdú vármegye

Halálozási adatok

1964.

Hajdúhadház


Család

Sz: Bánhegyesi Balázs, Kovács Mária. F: 1908-tól Pető Piroska. Négy gyermekük született.

Iskola

Hat elemit végzett, majd parkettásnak tanult.

Életút

Földmunkásként, parkettásként, kertészként dolgozott, az I. vh.-ban frontszolgálatot teljesített (1914–1918). A Hajdúhadházi Nemzeti Tanács elnöke (1918 ősze), a Tanácsköztársaság alatt a helyi direktórium elnöke és a Hajdú vármegyei tanács tagja (1919. ápr.–aug.), a bukás után a bevonuló románok internálták (1919–1920). A két vh. között a szociáldemokrata párt (MSZDP = SZDP) tagja és helyi vezetője, 1919-es szerepe és későbbi tevékenysége miatt a magyar hatóságok több ízben börtönbüntetésre ítélték, ill. őrizetben tartották. A német csapatok kiverése után az Ideiglenes Nemzetgyűlés tagja (Hajdúhadház, 1944. dec.–1945. nov.), az SZDP hajdúnánási szervezetének vezetőségi tagja és a helyi közellátási bizottság elnöke (1945–1948).

Elismerés

Tanácsköztársasági Emlékérem (1959).

Irodalom

Irod.: Baráth Magdolna: B. K. (Az Ideiglenes Nemzetgyűlés almanachja. Bp., 1994).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője