Bánki Dezső
Bánki Dezső

2024. július 25. Csütörtök

Bánki Dezső

gépészmérnök

Születési adatok

1902. július 15.

Budapest

Halálozási adatok

1967. január 30.

Budapest


Család

Apja Bánki Donát (1859–1922) gépészmérnök.

Iskola

A József Műegyetemen gépészmérnöki okl. szerzett (1925).

Életút

A Gazdaságberendező Motoreke Rt. motorszerelője, az AEG Union Magyar Villamossági Rt. és a Vatea Rádiócsőgyár üzemmérnöke (1925–1929), az Elektromos Művek Kábelosztályának munkatársa, osztályvezető-helyettese (1929–1950), a Pesterzsébeti Üzemosztály műszaki vezetője (1950–1952), a Próbaállomás kutatómérnöke, vezető mérnöke (1952–1966). A Kábelkutató Csúcsbizottság tagja. A II. vh. után újrainduló magyarországi kábelgyártás egyik kiemelkedő alakja, a műanyag szigetelésű kábelek gyártásának és alkalmazásának magyarországi bevezetője.

Főbb művei

F. m.: A Magyar Elektrotechnikai Egyesület által rendezett kábelszerelői tanfolyam jegyzete. Felkai A.-val, Eichmüller Józseffel. (Bp., 1953)
Kábelek kiválasztása anyagtakarékossági szempontok alapján. Többekkel. (Bp., 1961)
Szabadvezetékek és kábelek. Többekkel. (Bp., 1962)
Erősáramú kábelek szerelése. Eichmüller Józseffel. (Bp., 1968).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője