Bánsági Kornél Pál
Bánsági Kornél Pál

2024. július 14. Vasárnap

Bánsági Kornél Pál

közgazdász

Névváltozatok

Bánsági K. Pál 

Születési adatok

1942. december 24.

Budapest

Halálozási adatok

2003. július 1.

Budapest


Család

Sz: Bánsági Ferenc, Mentsik Anna. F: 1964-től Grosch, Ute NDK-állampolgár. Leánya: Katrin.

Iskola

A bp.-i Bolyai János Gimnáziumban éretts. (1960), az MKKE Ipar Karán közgazdász okl. szerzett (1964), doktorált (1968), a közgazdaság-tudományok kandidátusa (1973).

Életút

A BME Politikai Gazdaságtan Tanszék tanársegéde (1964–1968), egy. adjunktusa (1968–1969); közben a lipcsei Karl Marx Egyetem Ipargazdasági Tanszék vendégkutatója (1969). Az Országos Tervhivatal (OT) Iparpolitikai Osztályának előadója (1969–1971), a Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) gazdasági tanácsadója (1971–1973), az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Intézet (SZTAKI) gazdasági tanácsadója, tud. munkatársa (1973-tól). Az MTA–TMB-n Márton Géza aspiránsa (1970–1973).

A magyar gazdaság intenzív fejlődésének vizsgálatával, az ezzel összefüggő technikai fejlesztési kérdésekkel, a gazdasági fejlődés extenzív és intenzív szakaszainak összehasonlításával, az intenzív fejlődésben szerepet játszó munkaerő problémáival fogl.

Főbb művei

F. m.: Nyereségadóztatás és vállalati eszközfinanszírozás az új gazdasági mechanizmusban. (Periodica Polytechnica, 1968)
Technikai fejlődés – intenzifikálás. Kand. értek. (Bp., 1973).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője