Bantler Ödön
Bantler Ödön

2024. július 20. Szombat

Bantler Ödön

pedagógus, gyorsíró, gyógyszerész

Születési adatok

1869. március 24.

Pécs

Halálozási adatok

1923. szeptember 14.

Budapest


Család

Apja orvos volt.

Iskola

Gyógyszerész képesítést, majd a bp.-i tudományegyetemen természetrajz–vegytan szakos tanári okl. (1905), Bp.-en magyar gyorsírástanári okl. (1908), Berlinben Stolze-rendszerű német gyorsírástanári okl. szerzett.

Életút

Temesvárott gyógyszertárat működtetett (1903-ig), Bp.-re költözése után a Stolze–Fenyvessy gyorsírási rendszerrel fogl. Bp.-en polgári iskolai, utóbb felsőkereskedelmi iskolai tanár, majd a bp.-i IX. ker.-i Mester utcai felsőkereskedelmi iskola kémia, természetrajz és gyorsírás tanára. (1909–1923).

Elismertség

A Gyorsírástanítókat Vizsgáló Országos Bizottság, az Országos Gyorsíró Tanács tagja. A Magyar Gyorsíró Társaság alapító tagja (1901).

Szerkesztés

A Magyar Gyorsíró szerkesztője (1909–1918).

Főbb művei

F. m.: A német gyorsírás tankönyve Stolze rendszere szerint. Rózsa Annával. (Bp., 1910
2. kiad. 1913)
A magyar gyorsírás methodikus tankönyve Stolze–Fenyvessy rendszere szerint. Rózsa Annával. (Bp., 1915).

Irodalom

Irod.: B. Ö. (Magyar Gyorsíró, 1923).

Megjegyzések

*Gulyás, MÉL I. eltérő halálozási adat: szept. 4.!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője