Barabás Mihály
Barabás Mihály

2024. július 16. Kedd

Barabás Mihály

orvos, radiológus, tüdőgyógyász

Születési adatok

1900. szeptember 13.

Budapest

Halálozási adatok

1977. június 28.

Budapest


Iskola

A pécsi Erzsébet Tudományegyetemen ált. orvosi okl. szerzett (1928), radiológus szakorvosi vizsgát tett (1930-as évek).

Életút

A bp.-i Pajor Szanatórium segédorvosa, alorvosa a bp.-i tudományegyetem I. sz. Sebészeti Klinika, majd a Szeretetkórház Tüdőgyógyászati és Röntgenosztályának osztályvezető főorvosa (1928–1950), az Orságos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa (1950–1971). Tüdőtumorok röntgendiagnosztikájával fogl. Bevezette a frontális irányú rétegfelvételeket a tüdőgyógyászati gyakorlatba. Kidolgozta a röntgenológusok és a tüdőgyógyászok új értékelési módszerét.

Főbb művei

F. m.: Apextumor. Lendvai Józseffel. (Bp., 1949)
Clinical Aspects and X-ray Diagnosis of Paragonimiasis. Kulka Frigyessel. (Acta Medica, 1955)
A klinikai lelet és a tüdőresectio utáni szövettani lelet közötti eltérés okai. Kőrösi Andorral. (Tuberkulózis és Tüdőbetegségek, 1969).

Irodalom

Irod.: B. M. (Pneumonologica Hungarica, 1977).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője