Baracs Károly
Baracs Károly

2023. november 29. Szerda

Baracs Károly

politikus, vallási vezető

Névváltozatok

1883-ig Barach

Születési adatok

1868. január 6.

Pest

Halálozási adatok

1929. május 31.

Budapest


Család

Testvérei közül: Baracs Henrik (1860–1924), jogász, ügyvéd, szerkesztő és Baracs Marcell (1865–1933) politikus, jogász, ügyvéd.

Iskola

Mérnöki okl. szerzett.

Életút

Tanulmányai befejezése után a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasúttársaság (GYSEV) tisztviselője, végül elnök-vezérigazgatója. A Budapesti Izraelita Hitközség elnöke (1921–1926). A hitközségnél bevezette a lajstromos szavazást és a nők választójogát. A Rabbiszeminárium ún. vezérlőbizottságának tagja, a Magyar Zsidók Pro Palesztina Szövetségének egyik alapító tagja és egy ideig elnöke, részt vett az Országos Polgári Radikális Párt megalakításában (1914). Magyarországon övé volt a legnagyobb Goethe-könyvtár.

Irodalom

Irod.: (g. j.): B. K. (Századunk, 1929).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője