Baraczka István
Baraczka István

2023. szeptember 27. Szerda

Baraczka István

levéltáros

Születési adatok

1908. december 20.

Tata

Halálozási adatok

1991. április 17.

Budapest


Család

F: Baraczka Istvánné Kosztolányi Éva (1923–1988). levéltáros. Leánya: Baraczka Krisztina (1949–) orvos, neurológus, neuroimmunológus.

Iskola

A Pázmány Péter Tudományegyetemen történelem–latin szakos tanári és jogtud. doktori okl. szerzett.

Életút

A Fővárosi Levéltár levéltárosa (1939–1957), igazgatója (1957–1968). Várostörténettel és a magyarországi pénzrendszerek kialakulásának történetével fogl. Több céhtörténeti és archontológiai munkája kéziratban maradt.

Főbb művei

F. m.: A magyar nyelv ügye Pest, Buda és Óbuda közigazgatásában. (Tanulmányok Budapest múltjából, 1940)
Óbuda közigazgatásának húsz éve. 1745–1766. (Tanulmányok Budapest múltjából, 1941)
Buda főváros első törvényhatósági közgyűlésének megalakulása, 1848. (Tanulmányok Budapest múltjából, 1943)
A selejtezés időszerű kérdései. (Levéltári Közlemények, 1954)
Néhány XVII. század végi számadáskönyvünk írása. Adatok a német írás paleográfiájához. (Levéltári Közlemények, 1962)
A hazai pénzrendszer és pénzek történetéhez. Nyugat-dunántúli számadáskönyvek pénztörténeti adatai alapján. (Levéltári Közlemények, 1965)
A budai Nádasdy-ház számadása. 1530–1531. (Tanulmányok Budapest múltjából, 1966).

Irodalom

Irod.: Látogatás Budapest Főváros Levéltárában. B. I. levéltárigazgatóval beszélget Benda Kálmán. (Levéltári Szemle, 1965).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője