Baradlai János
Baradlai János

2022. szeptember 26. Hétfő

Baradlai János

gyógyszerész, gyógyszerészet-történész

Névváltozatok

1909-ig Breit

Születési adatok

1873. november 16.

Felsőolcsvár

Halálozási adatok

1942. január 18.

Budapest


Iskola

A bécsi egyetemen gyógyszerész okl. (1898), a bp.-i tudományegyetemen gyógyszerészdoktori okl. szerzett (1918).

Életút

Diósgyőrött gyógyszerész (1898–1901), a Gyógyszerészi Közlöny segédszerkesztője (1901–1914), a dunaharaszti Isteni Gondviselés (1914–1928), a bp.-i Petőfi és a Batthyány Gyógyszertár tulajdonosa, ill. társtulajdonosa (1928–1942). Gyógyszerészet-történettel, ill. Dunaharaszti és környéke helytörténetével fogl. Feldolgozta és megírta a magyar gyógyszerészet történetét (Bársony Elemérrel, 1930), amely magyar tudománytörténeti alapmunka.

Elismertség

A Magyarországi Gyógyszerész Egyesület igazgatótanácsának tagja. Az Internationale Gesellschaft für Geschichte der Pharmazie tagja.

Főbb művei

F. m.: Magyar tízparancsolat. (Bp., 1906)
A phosphorsav meghatározására ajánlott újabb titrimetriás módszerek összehasonlító vizsgálata. Gyógyszerész-doktori értek. (Bp., 1918)
Dunaharaszti és környékének története. (Bp., 1927)
A sárosi véres nagyböjt. (Dunaharaszti, 1927)
A magyarországi gyógyszerészet története az ősidőktől a mai napig. I–II. Bársony Elemérrel. (Bp., 1930)
Dr. Batthyány-Strattmann László. (Bp., 1931).

Megjegyzések

Gulyás II. köt.: eltérő születési hely: Györgyi, Abaúj-Torna vm. és téves születési év: 1893!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője