Bárány János
Bárány János

2024. július 25. Csütörtök

Bárány János

politikus, szabadságharcos

Névváltozatok

„Bordósipkás Jancsi”

Születési adatok

1930. január 24.

Répcelak

Halálozási adatok

1959. február 18.

Budapest


Család

Néhány hónapos korában elvesztette anyját, nagyszülei nevelték, hétéves volt, amikor Csepelen kohászként dolgozó apja magához vette.

Iskola

Az elemi iskola elvégzése után lakatosnak tanult, a Csepel Vas- és Fémművekben lakatos segédlevelet szerzett (1948), később kitanulta a fémgyalus szakmát is.

Életút

A Csepel Vas- és Fémművek szerszámkészítő lakatosa (1948–1956). Kétszeres sztahanovista munkás volt. A forradalom kirobbanásának napján (1956. okt. 23.) a délelőtti műszakból hazatérve részt vett a tüntetésen, majd a Magyar Rádió ostromában is. Később, Csepelről munkásokat toborzott és fegyvereket szerzett. A Tompa utcai felkelő csoport parancsnokaként harcolt a szovjet katonai megszállás ellen (okt. 24.–nov. 4.). Az összeomlás után a Csepeli Munkástanács tagja, a Forradalmi Ifjúmunkás Szövetség szervezője és vezetője. (1956. nov.–dec.). Dec. elején részt vett az ELTE ÁJTK MEFESZ- gyűlésén, ekkor került kapcsolatba a Központi Honvéd Kórházban folyó szervezkedéssel: jelentős mennyiségű fegyvert és lőszert gyűjtöttek össze (ezeket a csepeli ifjúsági otthonban rejtették el), ill. röpcédulákat készítettek és terjesztettek. 1957. ápr. 20-án tartóztatták le. Elsőfokon a Fővárosi Bíróság Tutsek Gusztáv vezette Népbírósági Tanácsa szervezkedés vezetése és egyéb vádak alapján 1958. máj. 22-én halálra ítélte. Másodfokon a Legfelsőbb Bíróság Borbély János vezette Népbírósági tanácsa 1959. febr. 10-én jogerőre emelte, és febr. 18-án kivégezték.

Irodalom

Irod.: A bordó sipkás Jancsi. Interjú a Tompa utcai felkelők vezetőjével. (Magyar Ifjúság, 1956. nov. 3.)
Mécs Imre: B. J. (Halottaink. 1–2. [Bp., 1989])
Eörsi László: Ferencváros, 1956. (Bp., 1997)
Eörsi László: A Bástya-csoport. (Mítoszok helyett – 1956. Bp., 2003).

Megjegyzések

MÉL téves halálozási adat: febr. 28.!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője