Baranyai Géza
Baranyai Géza

2024. április 21. Vasárnap

Baranyai Géza

politikus

Születési adatok

1893. december 15.

Orosháza, Békés vármegye

Halálozási adatok

1979. február 21.

Mezőberény, Békés vármegye


Család

Apja szűrszabó-kisiparos volt. F: 1923-tól Tóth Julianna Róza. Egy négy évesen örökbe fogadott fiút neveltek.

Iskola

Tanítói okl. szerzett.

Életút

Kiscsákón és Pusztaszenttornyán (Békés vm.) tanító, majd birtokán gazdálkodott, ahol mintagazdaságot létesített, állataival díjakat is nyert. Az FKgP tagjaként (1939–1945) került be az Ideiglenes Nemzetgyűlésbe (Orosháza, 1944. dec.–1945) s az orosházi Nemzeti Bizottságba (1945). Miután 1945 nyarán az igazolóbizottság nem igazolta, visszavonulásra kényszerült a politikai élettől, egyénileg gazdálkodott, majd földjei elvétele (1950) után agronómus, később cukorrépa- és kenderátvevő volt. Később feleségével Mezőberénybe költöztek a nővéréhez.

Szerkesztés

Az Orosházi Hírek szerkesztőbizottságának tagja (1944. dec.–1945).

Irodalom

Irod.: Vida István–Vörös Vince: B. G. (Az Ideiglenes Nemzetgyűlés almanachja. Bp., 1994).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője