Barcza Károly
Barcza Károly

2022. szeptember 25. Vasárnap

Barcza Károly, nagyalásonyi

gyáros, gazdasági vezető

Születési adatok

1894. november 4.

Budapest

Halálozási adatok

1963. január 21.

Boston, Massachusetts, USA


Család

Sz: Barcza Károly Tódor, zalabéri Horváth Irma. Testvére: Barcza György (1888–1961) diplomata.

Iskola

Bp.-en reáliskolában éretts., majd a József Műegyetemen tanult, de tanulmányait nem fejezte be.

Életút

A Magyar Általános Hitelbank (1917-1919), az Alföldi Cukorgyár igazgatója (1930–1939), vezérigazgatója (1939–1945), a II. vh. után az USA-ba távozott. A Máltai Lovagrend bp.-i követségén követségi tanácsos, majd a Máltai Lovagrend t. lovagja. A Fehér Kereszt Országos Lelencház Egylet elnöke.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője