Bárdos Ferenc
Bárdos Ferenc

2023. december 5. Kedd

Bárdos Ferenc

politikus

Névváltozatok

1905-ig Schmidt

Születési adatok

1880. december 31.

Újpest

Halálozási adatok

1959. február 8.

Budapest


Család

Sz: Schmidt Antal, Meggyesy Viktória.

Iskola

Lakatos mesterséget tanult, később érettségi vizsgát tett (1912).

Életút

Magyarország különböző városaiban, Nyugat-Európában és az USA-ban is dolgozott, ahol a Népakarat című lap szerkesztője. Az I. vh.-ban frontonszolgálatot teljesített. – Az MSZDP tagja (1890-es évektől), később a párt vezetőségi tagja, az ácsok szakszervezetének titkára (1905–1912), a Kerületi Munkásbiztosító Pénztár munkatársa (1912–1915), a Magyarországi Munkások Rokkantsegélyező- és Nyugdíjegyletének titkára, főtitkára, majd igazgatója (1915–1918). A két vh. között a Vas- és Fémmunkások Szövetségének elnöke, az MSZDP és a szakszervezeti tanács vezetőségi tagja, majd a párt ogy.-i képviselője (Pestkörnyéki lajstromos ker., 1928–1931), ill. pótképviselője (1931 és 1935). A Hermes Biztosító Rt. vezérigazgatója (1934-től), a Törekvés Takarékpénztár és a Corvinia Biztosító igazgatóságának tagja.

Szerkesztés

Az USA-ban a Népakarat; Magyarországon a Kis Vasas szerkesztője, egyúttal a Népszava, a Vasmunkások Lapja és a Rokkantegyleti Értesítő munkatársa.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője