Bárdos János
Bárdos János

2024. április 21. Vasárnap

Bárdos János

politikus

Születési adatok

1891. október 22.

Debrecen

Halálozási adatok

1955. november 25.

Létavértes, Hajdú-Bihar megye


Család

Sz: Bárdos János ref. lelkész, Bányai Julianna. Öten voltak testvérek. F: 1923-tól Erdei Erzsébet varrónő. Két lányuk született.

Iskola

Hat elemi elvégzése után asztalosnak tanult.

Életút

Az I. világháborúban az orosz fronton szolgált. Segédlevele megszerzése után Bp.-en és Nyitrán faipari üzemekben tanult. 1924- ben önálló asztalosműhelyt nyitott Berettyóújfaluban (1924–1949). Az MKP tagja (1945–1948), az Ideiglenes Nemzetgyűlés képviselője (Berettyóújfalu, 1944. dec.–1945. nov.). Az 1945. évi földreformban mint Hajdú vm. földbirtokrendező tanácsának tagja vett részt.

Irodalom

Irod.: Somlyai Magda: B. J. (Az Ideiglenes Nemzetgyűlés almanachja. 1944. dec. 21.–1945. nov. 29. Bp., 1994).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője