Baross Imre
Baross Imre

2022. augusztus 12. Péntek

Baross Imre

artista

Születési adatok

1917. április 24.

Budapest

Halálozási adatok

1986. május 13.

Budapest


Életút

A bp.-i Arizona revűszínházban artistaként az ún. bronz-számmal lépett fel (1940–1944) a Fővárosi Nagycirkusz artistája (1945– 1950), az általa alapított Artistaképző Iskola első igazgatója (1950–1986). Műsora, a Baross-revű főként ugró-akrobata számokból, korlát-ugrószámokból állt. 2005-ben róla nevezték el az Állami Artistaképző Intézetet (Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola).

Elismerés

Apáczai Csere János-díj (1977).

Főbb művei

F. m.: Kulturális kisenciklopédia. Többekkel. (Bp., 1986).

Megjegyzések

A lexikonok (MÉL, ÚMÉL adataival ellentétben nem vett részt az 1936. évi berlini olimpián!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője