Barta György
Barta György

2022. január 26. Szerda

Barta György

vegyészmérnök, élelmiszer-kémikus

Születési adatok

1906. július 2.

Budapest

Halálozási adatok

1988. február 14.

Budapest?


Család

Sz: Barta Sándor kereskedő, Frischmann Margit, egy kórházalapító főorvos leánya. F: Förstner Magda iparművész, majd nyelvtanár. Fia: Barta János (1941. jún. 1.).

Iskola

A Zürichi Műszaki Egyetemen vegyészmérnöki okl. (1928) és bölcsészdoktori okl. szerzett (1930; honosítva: bp.-i József Műegyetem, 1930).

Életút

A bp.-i Hidroxigéngyár kutató-vegyészmérnöke (1931–1932), a bp.-i Beimel Szesz-likőr-rumgyár (1933–1936), a Borgazdasági Vegyipari Gyár erjesztővegyésze (1936–1944), a Magyar Erjesztéses Tejsavgyár felállításának és beindításának kezdeményezője (1936), a debreceni Rex Gyógyárugyár megindítója (1944). A II. vh. után saját vegyészeti laboratóriumot állított fel (1946–1948), majd rekonstruálta és újraindította az Első Magyar Tejsavgyárat (1948), a Magyar Söripari Központ kutatóvegyésze és laboratóriumvezetője (1948–1950), az Erjedésipari Kutató Intézet Söripari Osztályának laboratóriumvezető tud. főmunkatársa (1950–1956). A forradalom után Párizsban telepedett le (1956), további sorsa ismeretlen. Ipari mikrobiológiával, iparilag hasznos élesztőgombák, baktériumpenészek kitenyésztésével fogl. Megvalósította a magyar sörök tartósítását papainnal (1951), ez lehetővé tette a magyar sörexportot. Analitikai módszert dolgozott ki a sör fehérjetartósságának előzetes számszerű meghatározására (1952-től). Újszerű kromatográfiás gyors komlóanalízist fejlesztett ki, majd spektrofotometriás (izooktános) gyors módszert dolgozott ki a sör keserűségének megállapítására.

Főbb művei

F. m.: Versuche zur Synthese von komplizierteren, kernsubstitulerten Betha-Phenylathylaminen. Egy. doktori értek. (Zürich, 1930)
A szeszes erjesztésen kívüli cukros erjesztés, annak jelentősége és lehetőségei hazánkban. (Mezőgazdaság és Ipar, 1949)
Növények nitrogén anyagcseréje. (Mezőgazdaság és Ipar, 1950)
Palacksörök fehérjetartóssága. (Élelmezési Ipar, 1951)
A redox- potenciál alkalmazása a söriparban és a sör redoxiviszonyai. Kossuth Gábornéval. (Élelmezési Ipar, 1952)
Tanulmányok a sörélesztő és a sörbaktériumok szaporodásának meggátlásáról. 1–2. (Élelmezési Ipar, 1952)
Erjedésipari kémia. (Bp., 1953)
A pH és az rH fogalma, jelentősége és alkalmazása az erjedésiparban. (Bp., 1954)
Enzimek. (Bp., 1954)
Komló keserű-anyagok spektrofotometriás meghatározása a sörben. (Élelmezési Ipar, 1955)
ford.: Domanovszkij, B. F.–Badaljan, H. A.: Tésztakészítmények szárítása és csomagolása. (Bp., 1953)
szabadalmai: Magyar exportsörök tarósítása papainnal. (1950)
Ammonszulfátos sörtitrálás, a sör fehérjetartósságának előzetes számszerű meghatározására. (1951)
Módszer a maláta redukton tartalmának – jodometriás – gyors meghatározására. (1952).

Megjegyzések

PIM Adatbázis: téves születési adat: 1902. júl. 2.! Kérdés, hogy a halálozási adat jó-e?!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője