Bartal Ferenc
Bartal Ferenc

2023. december 6. Szerda

Bartal Ferenc, beleházi és ethrekarchai

politikus

Születési adatok

1857. június 5.

Etrekarcsa, Pozsony vármegye

Halálozási adatok

1928. április 17.

Etrekarcsa


Család

Sz: Bartal Nepomuk János, olgyai Olgyay Erzsébet. F: ómoraviczai Imrédy Mária. Testvére: Bartal György (1848–1922) politikus.

Iskola

A magyaróvári gazdasági akadémián gazda okl. szerzett.

Életút

A kislucsi Pálffy-szeniorátus bérlőjeként (1884–1896), majd apja halála után etrekarcsai birtokán gazdálkodott (1898-tól). A Pozsony vm.-i törvényhatósági bizottság és gazdasági egyesülés választmányi tagjaként jelentős szerepet játszott a vármegye gazdasági és politikai életében. A Függetlenségi és 48-as Párt ogy.-i képviselője (Dunaszerdahely, 1905–1910).

Irodalom

Irod.: Bartal Aurél, ifj.: A beleházi és ethrekarchai Bartal család. (Karcag, 1937).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője