Bártfai Sándor
Bártfai Sándor

2022. szeptember 25. Vasárnap

Bártfai Sándor

termelőszövetkezeti elnök

Névváltozatok

Bukovszki

Születési adatok

1894. december 19.

Püspökladány

Halálozási adatok

1972. január 21.

Karcag


Iskola

Karcagon hatosztályos elemi iskolát végzett.

Életút

Karcagon 16 holdas kisbirtokán gazdálkodott (1949-ig), a Lenin Tsz tagja (1949), elnöke (1951–1966).

Elismerés

Szocialista Munkáért Érdemérem (1955), Kossuth-díj (a termelőszövetkezetben 1951 óta kifejtett kiemelkedő munkájáért; P. Szabó Imrével, 1960).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője