Básti Ágoston
Básti Ágoston

2024. május 18. Szombat

Básti Ágoston

politikus

Születési adatok

1904. március 20.

Zagyvarékas, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye

Halálozási adatok

1978. augusztus 2.

Szolnok


Család

Sz: Apja gátőr volt, anyja: Barhács Rozália.

Iskola

Öt elemit végzett.

Életút

A két vh. között kubikos, majd Csepelen, a Weisz Manfréd-féle hadiüzemben (1916-tól), ill. a Salgótarjáni Vasöntödében, a bp.-i Magyar Rézhengerművekben, a Kecskeméti Gépgyárban, valamint különböző egyéb nehézipari üzemekben segéd- és betanított munkásként dolgozot. Az MSZDP tagja (1918–1925), de a kommunistákkal való kapcsolattartása miatt kizárták pártból. A II. vh. után az MKP kecskeméti szervezetének titkára, a járási titkárság vezetője, a Kecskeméti Nemzeti Bizottság titkára. Az Ideiglenes Nemzetgyűlés tagja (Kecskemét, 1944. dec.–1945. nov.). Az UFOSZ Bács-Bodrog vm.-i titkára (1947–1948), a bábolnai, a nyírmadai és a hódosi állami gazdaság igazgatója (1949–1965), a Nagyenyedi Rákóczi Tsz. tanácsadója, elnöke (1965–1967). 1955-ben gazdasági visszaélés vádjával letartóztatták, de egy év vizsgálati fogság után – bűncselekmény hiányában – felmentették. A „Básti- féle bűnszövetkezet” leleplezése igen nagy visszhangot váltott ki a korabeli napilapokban.

Elismerés

Szocialista Hazáért Érdemrend, Szocialista Magyarországért Érdemrend.

Irodalom

Irod.: Halasi László–Kiss József: B. Á. (Az Ideiglenes Nemzetgyűlés almanachja. 1944. dec. 21.–1945. nov. 29. [Bp., 1994])
Révész Béla: Az osztályharc fogalmának politikai és jogi aspektusai az ’50-es években. (Szeged, 1998).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője