Báthori Endre
Báthori Endre

2024. július 24. Szerda

Báthori Endre

orvos, szemész

Születési adatok

1870. január 2.

Károlyfalva, Szolnok-Doboka vármegye

Halálozási adatok

1954.

Nagybecskerek


Iskola

A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemen orvosdoktori okl. szerzett (1897), szemorvosi tanulmányokat Hoór Károlynál, a kolozsvári szemészeti intézet igazgatójánál folytatott (1897–1902). –

Életút

A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem szemész orvosa (1897–1903), a nagybecskereki városi közkórház szemorvosi osztály osztályvezető főorvosa (1905–1919), egyúttal Torontál vármegye szemész főorvosa (1912–1918); közben a sebészeti osztály osztályvezető orvosa (1914–1918). Az összeomlás után Nagybecskereken körzeti szemész és magánpraxist is nyitott (1919-től). Kimagasló eredményeket ért el a trachoma gyógyításában. 1925-ben törölték az Orvosi Kamara tagjainak sorából, a polgárok által benyújtott petíció hatására azonban engedélyezték neki a magánpraxis folytatását. Rendelőjében és a betegek otthonaiban műtéteket is végzett (1952-ig).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője