Baticz Gyula
Baticz Gyula

2024. április 21. Vasárnap

Baticz Gyula

politikus, szakszervezeti vezető

Névváltozatok

Batitz

Születési adatok

1878. január 20.

Zalaszántó, Zala vármegye

Halálozási adatok

1952. július 6.

Budapest


Család

Elemi iskolái után előbb pala- és cserépfedő-, majd kőművesmesterséget tanult (1897-ig).

Életút

Budapesten telepedett le (1897), a kőművesek szakegylete vezetőségi tagja (1898-tól), a Magyar Építőmunkások Országos Szövetsége (MÉMOSZ) sátoraljaújhelyi, szegedi, majd kolozsvári szervezetének vezetője, ill. a helyi szociáldemokrata szervezetek titkára. A MÉMOSZ központi titkára (1910–1919). A Tanácsköztársaság idején visszavonult a politikai élettől. Az összeomlás után az MSZDP vezetőségi tagja (1919-től), pártja nemzetgyűlési képviselője (Bp., budai I. kerület, 1922–1926). Az Alapkő-, Építőipari Munka és Termelő Szövetkezet elnökségi tagja (1926–1928). A szövetkezet csődje után, 1928-ban végleg felhagyott a politizálással.

Szerkesztés

Az Építőmunkás munkatársa, szerkesztője. A Házfelügyelő c. lap szerkesztője (1938–1939).

Főbb művei

F. m.: Szociáldemokrata politika. A magyar adórendszer igazságtalanságai. Többekkel. (Munkáskönyvtár. 35. Bp., 1922).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője