Batka János
Batka János

2023. szeptember 22. Péntek

Batka János

zenei író, esztéta, levéltáros

Születési adatok

1845. október 4.

Pozsony

Halálozási adatok

1917. december 2.

Pozsony


Család

Magyarországon letelepedett sziléziai eredetű cseh család. Sz: Batka János (1795–1874) zeneszerző.

Iskola

Pozsonyban jogot végzett.

Életút

Pozsony város tisztviselője (1864–1879), levéltárnoka (1879–1917). A Pressburger Zeitung zenekritikusa (1869–1917). ő fedezte fel Fadrusz János művészi tehetségét, ill. később ő segítette a kiváló szobrász pályakezdését. Pozsony város zenei életének vezető személyisége. Jelentős zenekritikái és elemzései a korabeli folyóiratokban és lapokban jelentek meg. 1867-től folytatott hatalmas levelezését kora legjelesebb zenészeivel és más művészeivel (Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő; ill. Wagner, Csajkovszkij, Brahms, Rimszkij-Korszakov stb.) a pozsonyi levéltárban őrzik. A Pougin-féle Biographie universelle des Musiciens 2. pótkötete (Párizs, 1878–1880) számára ő írta meg a magyar zenészek életrajzait. Levéltárosi tevékenysége is értékes. Fontos helytörténeti munkákat fordított német nyelvre, majd közreműködött Ortvay Tivadarnak a Pozsony város történetével kapcsolatos munkájában.

Főbb művei

F. m.: Ambros, A. W.: Geschichte der Musik. I–II. Sajtó alá rend. (Wien, 1880–1883)
Franz X. Messerschmiedts Leben und Wirken. Igl, Alberttel. (Wien, 1885)
Életrajzi vázlat a Hummel-emlékszobor leleplezéséhez. (Pozsony, 1887)
Rückblick auf die lebenden Bilder der Huldigungsfetsorstellung vom 16. Mai 1897. (Pressburg, 1897)
Pressburger Musikleben in alter Zeit. (Neue Musikpresse, 1898)
Liszt Ferenc és Du Mont Henry. (Zeneközlöny, 1910–1911)
Die Cecilienfäste des Pressburger Kirchenmusikvereins zu St. Martin… (Pressburg, 1912).

Irodalom

Irod.: Novacek, Z.: Jan Batka - kritik a estetik. (Bratislava 1970)
Hrabussay, Z.: J. N. B., Bratislavaer Archivar und Kritiker. (Franz Liszt a jeho bratislavski priatelia. Bratislava, 1975)
Eckhardt Mária: Liszt Ferenc és magyar kortársai. (OSZK Évkönyve, 1973. Bp., 1975).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője