Batthyány Pál
Batthyány Pál

2023. december 5. Kedd

Batthyány Pál, németújvári gr.

politikus, nagybirtokos

Születési adatok

1860. január 20.

Kustány, Zala vármegye

Halálozási adatok

1934. augusztus 8.

Zalacsány


Család

Sz: Batthyány Guido (1824–1882) politikus, nagybirtokos, br. Fiáth Borbála (1825–1910). F: Inkey Valéria (1873–1937). Leánya: Batthyány Marietta (1896–1982) és Batthyány Lujza (1897–1981).

Életút

Katonai pályára lépett, huszárszázadosi rangban nyugdíjaztatta magát (1886), s ettől kezdve birtokain gazdálkodott. A Függetlenségi és 48-as Párt kormányra kerülése után Zala vármegye főispánja (1906–1909), de a párt kettészakadása után lemondott, és sikertelenül indult az 1910. febr.-i időközi választásokon. Az általános választásokon a Justh-párt programjával szerzett mandátumot (Zalaegerszeg, 1910–1918). A zalacsányi Batthyány-kastélyban élt, ahol jelentős építkezéseket kezdeményezett: felújította a kastélyt, új cselédházakat, kiszolgáló helységeket építtetett. Zalacsányban hunyt el, a szintén általa építtetett zalaegerszegi Olai Jézus Szíve-templom kriptájában nyugszik. Feleségét és leányát a rigyáci Szent Anna-templom kriptájába temették. Feleségét Pehm apát (= Mindszenty József) búcsúztatta.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője