Bede Olga
Bede Olga

2024. július 20. Szombat

Bede Olga

író, költő

Születési adatok

1908. november 24.

Dicsőszentmárton, Kisküküllő vármegye

Halálozási adatok

1985.

Marosvásárhely


Iskola

Dicsőszentmártonban éretts. (1925).

Életút

Az 1920-as években különböző erdélyi városokban tisztviselő, később csak irodalommal fogl. Az 1950-es években tűnt fel gyermekverseivel. Verseken kívül még meséket, ifjúsági regényt, színdarabokat írt. Gyermekszíndarabjait és bábjátékait a marosvásárhelyi Népi Alkotások Házában mutatták be. Legismertebb műve a Mesél az erdő c. bábjátéka (1964).

Főbb művei

F. m.: Harkály doktor. Gyermekversek. Ill. Arz Helmut. (Bukarest, 1957)
Az Óperencián innen és túl. Mesék. Többekkel. Ill. Tenkeyné Rusz Lívia. (Bukarest, 1957)
Aranymadár. Mesék. Ill. Zsoldos Álmos. (Bukarest, 1958)
Két kis csibész kalandjai. Verses mese. Ill. Tenkeyné Rusz Lívia. (Bukarest, 1960)
Kék virág. Színdarabok. (Bukarest, 1961)
Pionírok az űrhajón. Verses elb. Ill. Tenkeyné Rusz Lívia. (Bukarest, 1961)
Mai játék. Elb.-ek. Ill. Tenkeyné Rusz Lívia. (Bukarest, 1963)
Pionír-köszöntő. Színdarabok. (Bukarest, 1964)
Be szép a nyár! Ifj. reg. Ill. György Mihály. (Bukarest, 1968)
Bújj, bújj zöld ág. Színdarabok. (Bukarest, 1968).

Irodalom

Irod.: XIII. Szépirodalom. Dráma. Gyermekszínmű. XIII. Szépirodalom. Ifjúsági irodalom. Gyermekirodalom. XIII. Szépirodalom. Ifjúsági irodalom. Mese. XIII. Szépirodalom. Költészet. Gyermekversek. XIII. Szépirodalom. Próza. Kispróza. XV. Film–Színház. Színházművészet. Bábművészet.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője