Belházy János
Belházy János

2024. május 29. Szerda

Belházy János, bölcsházi

numizmatikus, műgyűjtő

Névváltozatok

Belházy Nepomuk János

Születési adatok

1823. április 19.

Körmöcbánya

Halálozási adatok

1901. április 20.

Budapest


Iskola

Jogot hallgatott, majd a selmecbányai Erdészeti és Bányászati Akadémián tanult (1841–1847).

Életút

Szomolnokon, Rozsnyón bányagyakornok, majd a komotaui és pilseni bányakapitányság bányamérnöke (1847–1860-as évek), utóbb a pécsi bányaigazgatóságon teljesített szolgálatot (1860-as évek–1867). A Pénzügyminisztérium (PM) miniszteri titkára (1867–1871), a kolozsvári bányaigazgatóság elnöke, végül visszatért a PM-be, mint a Bányászati Osztály Főosztály vezetője (1871– 1895; nyugdíjazták: 1895). A magyar pénzverés történetével, elsősorban a körmöcbányai pénzérmék múltjával, sajátosságainak összegyűjtésével foglalkozott. Alapvetően új eredményeket ért el a régi magyar pénzverési súlymértékek összeállítása terén. Értékes érme- és éremgyűjteményét a körmöcbányai pénzverőnek ajándékozta.

Emlékezet

Budapesten hunyt el, a Farkasréti Temetőben nyugszik. Sírját a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság védetté nyilvánította (2004-ben). Tiszteletére a Numizmatikai Társulat emlékérmét vésetett (Gerl Károly munkája, 1901).

Főbb művei

F. m.: Magyar pénzverés. (Bp., 1889)
A régi magyar pénzverési súlymértékek. 1–9. (Bányászati és Kohászati Lapok, 1889)
Über die Ermittelung des Wertes alter Münzen. (Numismatische Zeitschrift, 1890)
Die Wiener Mark vor 1694 und die Wiener Pfennige im XIV. Jahrhundert. (Numismatische Zeitschrift, 1896)
Die Wiener Mark nach dem Jahre 1693. (Numismatische Zeitschrift, 1897).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője