Belitzky József
Belitzky József

2024. július 12. Péntek

Belitzky József

olvasztár

Születési adatok

1903. október 20.

Budapest

Halálozási adatok

1961. november 9.

Budapest


Iskola

Budapesten elemi iskolát végzett.

Életút

Budapesten dolgozott (1916–1921), a Ganz-Mávag segédmunkása, majd olvasztárja (1921–1949 és 1952–1961), a Gépipari Beruházási Vállalat olvasztárja (1949–1952).

Elismerés

Kossuth-díj (az olvasztókemence újfajta kibélelésével elért évi 120 ezer forint költségmegtakarítás eléréséért; Barakonyi Lászlóval, 1949).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője