Benedek József
Benedek József

2024. április 14. Vasárnap

Benedek József

politikus

Születési adatok

1904. november 22.

Kölesd, Tolna vármegye

Halálozási adatok

1970. június 24.

Kölesd


Család

Sz: Benedek József, Kocsis Erzsébet gazdálkodók. F: 1927-től Ermel Julianna. Fia: Benedek József (1931–) agrárközgazdász, a mezőgazdasági tudomány kandidátusa és Benedek János (1935–) kovácsmester.

Iskola

Négy gimnáziumot és téli gazdasági iskolát végzett.

Életút

A két vh. között földjén gazdálkodott, ahol mintagazdálkodást alakított ki. A kölesdi községi képviselő-testület tagja és a helyi Hangya Szövetkezet elnöke. Az FKgP tagja (1930-tól), a párt helyi és járási elnöke (1945-től), Tolna vm.-i alelnöke (1947-től) és az országos nagyválasztmány tagja. A Kölesdi Nemzeti Bizottság elnöke (1945–1948), az FKgP nemzetgyűlési (1945) és országgyűlési pótképviselője (Baranya és Tolna vármegyék Pécs törvényhatósági jogú várossal, 1947), majd behívott képviselő (Taksonyi János utódjaként, Baranya–Tolnai választókerület, 1948–1949), az FKgP Tolna vármegyei, ún. tisztogató bizottságának tagja (1949. febr.–márc.). Az Országgyűlés feloszlása után visszavonult a közélettől (1949), haláláig egyénileg gazdálkodott. A kölesdi Hitelszövetkezet alelnöke és a Tolna vármegyei Tejszövetkezet igazgatóságának tagja. A Kölesdi Sportegyesület alelnöke, a helyi tűzoltó-egyesület tűzmestere. A Földmunkások és Kisbirtokosok Országos Szövetsége helyi csoportjának pénztárosa (1948).

Irodalom

Irod.: Vida István–Vörös Vince: A Független Kisgazdapárt képviselői. 1944–1949. (Bp., 1991)
V. I.–V. V.: B. J. (Az. 1947. évi országgyűlés almanachja. Bp., 2005)

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője