Beöthy Algernon
Beöthy Algernon

2024. július 14. Vasárnap

Beöthy Algernon, bessenyői és örvendi

politikus

Születési adatok

1839.

Nagymarjapuszta, Bihar vármegye

Halálozási adatok

1900. november 2.

Budapest


Család

Sz: Beöthy László, Beöthy Ödön (1796–1854) testvére. Fia: Beöthy Pál (1866–1921) politikus, országgyűlési képviselő.

Iskola

A bp.-i tudományegyetemen jogtud. doktori okl. szerzett (1861).

Életút

Bihar vm. szolgabírája (1861; de az alkotmány felfüggesztése után állásáról lemondott). Bihar vm. főjegyzője (1868–1869), majd balpárti programmal Berettyóújfalu képviselőjelöltje (1869). Szabadelvű párti programmal a Hosszúpályi, ill. a Verseci és Szászsebesi választókerület (1875–1884), az Ugrai választókerület (1884–1896), a Belényesi választókerület országgyűlési képviselője (1896–1900). Az Országgyűlés jegyzője (1884–1891). A Körösszabályozó Társulat ideiglenes igazgatója. A New York biztosító társaság igazgatósági tagja. Tisza Kálmán egyik leghűségesebb embere, a 19. sz. végének egyik legnépszerűbb bohém, anekdotázó politikusa volt. Ábrányi Kornél jellemrajzaiban és Mikszáth Kálmán országgyűlési tudósításaiban ritka szeretettel emlékezett meg róla.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője