Berend Miklós
Berend Miklós

2024. április 20. Szombat

Berend Miklós

orvos, belgyógyász

Születési adatok

1908. november 10.

Budapest

Halálozási adatok

1944. november 28.

Budapest


Család

Római katolikus hitre áttért zsidó családból származott. Sz: Berend Miklós, id. (1870–1919) orvos, gyermekgyógyász, Kilényi Júlia (1887–1956) írónő. Testvére: Kürthy Sándorné Berend Júlia.

Iskola

A Pázmány Péter Tudományegyetemen általános orvosi okl. szerzett (1930).

Életút

A Pázmány Péter Tudományegyetem Élettani Intézete díjtalan demonstrátora, gyakornoka (1929–1935), díjas gyakornoka, egy. tanársegéde (1935–1937). A Szent János Kórház Ideg- és Elmeosztályának segédorvosa (1937–1940), a Szent Rókus Kórház I. sz. Belgyógyászati Osztályának alorvosa (1940–1944). Egyetemista korában bekapcsolódott Farkas Géza professzor munkafiziológiai kutatásaiba. Munkafiziológiai kísérleteihez megmászta az Alpok egyik legmagasabb csúcsát, a Monte Rosához tartozó Gnifetti-csúcsot (4560 méter). Önálló kutatásai során elsősorban az emésztőtraktus élettanával, különösen a zsírok felszívódásával foglalkozott. Új megvilágításba helyezte az erősen telítetlen zsírsavaknak a zsírfelszívódásban játszott szerepét. Az alvás és a görcskészség problémáit is vizsgálta, kutatásaihoz kapcsolódóan több kémiai metodikai eljárást dolgozott ki. A nyilas hatalomátvétel (1944. okt. 16.) után a kórházban politikai és faji üldözötteknek, ill. katonaszökevényeknek nyújtott menedéket. Ezért a budapesti XIV. kerületi nyilas pártházban kegyetlenül megkínozták, majd a Megyeri csárdánál a Dunába lőtték. Brutális meggyilkolása a nyilas barbárságot leplezte le, miképpen édesapja értelmetlen halála a Tanácsköztársaság kegyetlenségeinek szimbólumává vált.

Emlékezet

Kilényi Júlia férje és fia emlékét is megörökítette a Ne ölj! c. regényében (1946).

Főbb művei

F. m.: Über die Resorption des Vitamin C. Fischer Máriával. (Berlin, 1937)
Über Phosphatase. – Phosphatase kísérletek. Fischer Máriával. (A Magyar Biológiai Kutató Intézet Munkái. Tihany, 1938)
Epilepszia kezelése magnézium-szulfáttal. Simon Tiborral. (Orvosi Hetilap, 1940. 40.)
Über Effekte der Fermentlokalisation. – Enzymák lokalizációjának jelenségei. (A Magyar Biológiai Kutató Intézet Munkái. Tihany, 1941).

Irodalom

Irod.: Farkas Elek: B. M. (Orvosi Hetilap, 1979. 6.)
Forrai Márta: A tehetséges Klein–Kilényi család. (Remény, 2007).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője