Bessenyey Zénó
Bessenyey Zénó

2023. december 6. Szerda

Bessenyey Zénó, nagybessenyői

politikus

Születési adatok

1880.

Migléc, Zemplén vármegye

Halálozási adatok

1953. február 22.

Budapest


Család

Sz: Bessenyey Bertalan, Gyorgovits Gabriella.

Iskola

Középiskoláit Sárospatakon és Kassán végezte, a kassai premontrei gimnáziumban éretts. (1898). Eperjesi és kassai jogakadémiai tanulmányait követően a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem jogtudományi doktori okl. szerzett (1904), jóval később ügyvédi vizsgát is tett (1928); ismereteit hosszabb nyugat-európai útja során egészítette ki.

Életút

Zemplén vm. szolgabírája és aljegyzője, tb. főjegyzője (1904–1908), a Sárospataki járás főszolgabírája (1908–1922?); közben az I. vh. idején az orosz betöréstől sújtott négy Zempléni járás kormánybiztosa (1915–1916). A forradalmak alatt elmozdították állásából, kormánypárti programmal a második Nemzetgyűlés (Sárospataki választókerület, 1922–1926) és az Országgyűlés tagja (Sárospataki választókerület, 1931–1935), egyúttal a Képviselőház alelnöke (1932. okt.–1935. márc.). Budapesten ügyvédi irodát is nyitott (1928-tól). A Fővárosi Közmunkák Tanácsának elnöke (1935. márc.–1945. jún.).

Szerkesztés

Az Ügyvéd c. folyóirat társfőszerkesztője.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője