Betegh Imre
Betegh Imre

2024. július 16. Kedd

Betegh Imre, csíktusnádi

politikus

Születési adatok

1852. március 21.

Felőr, Szolnok-Doboka vármegye

Halálozási adatok

1908. január 28.

Budapest


Család

Régi erdélyi nemesi családból származott, legelső ismert őse Betegh Pál (1602). Sz: Betegh Kelemen (†1874) alispán, kézdiszentléleki Kozma Erzsébet.

Iskola

Középiskoláit Kolozsvárott végezte, jogi tanulmányait követően Nagyváradon bírói vizsgát tett (1874).

Életút

Szolnok-Doboka vármegyei birtokán mintagazdaságot alapított, Szolnok-Doboka vármegyében cirokseprűgyárat létesített, és élénken részt vett a helyi közéletben. A Nemzeti Párt megyei elnöke, majd követte Apponyi Albertet a Szabadelvű Pártba és a Függetlenségi és ’48-as Pártba is. Az ún. nemzeti ellenállás idején (1905–1906) a vármegyei ellenzék vezére, a párt országgyűlési képviselője (Dési választókerület, 1906–1908).

Szerkesztés

Politikai írásai, publicisztikái a kolozsvári Ellenzék c. napilapban jelentek meg.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője