Bodócs István
Bodócs István

2024. július 14. Vasárnap

Bodócs István

fizikus, meteorológus

Születési adatok

1887. június 6.

Kecskemét

Halálozási adatok

1965. január 23.

Győr


Iskola

A bp.-i tudományegyetemen matematika–fizika szakos tanári okl. szerzett (1909).

Életút

Az ógyallai asztrofizikai obszervatórium adjunktusa (1909–1917), látása megromlása miatt kénytelen volt megválni a csillagdától (1917). A győri állami leánygimnázium, majd a Révai Miklós Gimnázium matematika–fizika szakos tanára (1917–1947), egyúttal a győri meteorológiai állomás vezetője is (1925-től). Br. Eötvös Loránd ajánlására került az ógyallai obszervatóriumba, ahol elsősorban napfoltok, üstökösök, változócsillagok megfigyelésével fogl. Felfedezte a geometriai fénytan hiperbola-tételét. Növényfenológiai megfigyeléseket is végzett, Kecskeméttel kapcsolatos helytörténeti dolgozatokat is közölt Jelentős érdemeket szerzett a fizikai ismeretterjesztés területén, számos népszerű középiskolai fizikatankönyvet írt és szerkesztett.

Emlékezet

Emlékét Győrött utca őrzi (Bodócs István utca).

Elismertség

A Magyar Meteorológiai Társaság választmányi tagja.

Elismerés

Hegyfoky Kabos-emlékérem (1943), Steiner Lajos-emlékérem (1955), Mikola Sándor-díj (1962).

Főbb művei

F. m.: Az energia megmaradásának elve és az ejtőgép mozgástüneményei. (Bp., 1913)
A geometriai fénytan hyperbola-tétele. (Mathematikai és Természettudományi Értesítő, 1922)
Villamos főző- és fűtőkészülékek. Gyorsforraló, vasaló és fűtőkályha készítése. (Technikai zsebkönyvtár. 63–68. Bp., 1925)
Kisdinamók készítése. (Technikai zsebkönyvtár. Bp., 1927)
A geometriai fénytan hyperbola-tételének általánosítása változó gyújtó távolságú optikai eszközök esetére. (Győr, 1928)
Mennyiségtan. Számtan és mértan. Leánygimnáziumi tankönyv. (Bp., 1929)
Galvánelemek és akkumulátorok készítése és kezelése. Telepesrádiózók, barkácsolók és kísérletezők számára. (Kis technikus könyvtár. Bp., 1948
új. kiad. 1956)
Ködfénylámpa- kísérletek és gyakorlati alkalmazások. (Középiskolai szakköri füzetek. Bp., 1953)
A ködfénylámpa. (Bp., 1958).

Irodalom

Irod.: Hajósy Ferenc: B. I. (Az Időjárás, 1965).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője