Bogár Ignác
Bogár Ignác

2023. december 1. Péntek

Bogár Ignác

politikus, szakszervezeti vezető

Születési adatok

1876. május 27.

Budapest

Halálozási adatok

1933. január 29.

Moszkva, Szovjetunió


Iskola

Nyomdászmesteri képesítést szerzett.

Életút

Szakmájában dolgozott, majd a Nyomdász Segélyező Egylet tisztviselője (1912–1918). A Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Szakegyletének vezetője, az SZDP tagja. Az őszirózsás forradalom után egyik kezdeményezője a KMP és az SZDP egyesítésének (a Gyűjtőfogházban – többek között – ő tárgyalt Kun Bélával, 1919. febr.), majd a nagy budapesti nyomdászsztrájk szervezője és vezetője (1919. márc. 20.). A Tanácsköztársaság idején a Budapesti Központi Forradalmi Munkás- és Katonatanács elnökségi tagjaként és a Szövetséges Központi Intéző Bizottság tagjaként elsősorban szociális ügyekkel foglalkozott (1919. márc. 21.–1919. aug. 1.). A proletárdiktatúra bukása után letartóztatták (1919. aug.), két év és három hónap börtönbüntetésre ítélték (1919–1921), fogolycsere útján a Szovjetunióba (= Szovjet-Oroszország) került (1921). A moszkvai Nemzetközi Agrárintézet nyomdájának igazgatója és a moszkvai Sarló és Kalapács c. folyóirat szerkesztője (1922-től).

Emlékezet

Születésének 100. évfordulójára a Magyar Posta emlékbélyeget adott ki (tervező: Vagyóczky Károly, 1976). Róla nevezték el Budapesten, a III. kerületben a Bogár Ignác utcát (Békásmegyeren, 1976-ban; 1991-től Hatvany Lajos utca).

Szerkesztés

A moszkvai Sarló és Kalapács c. folyóirat szerkesztője (1922-től).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője