Bogdány Simonné Weisz Irma
Bogdány Simonné Weisz Irma

2024. április 21. Vasárnap

Bogdány Simonné Weisz Irma

politikus

Születési adatok

1885. november 5.

Gádoros, Békés vármegye

Halálozási adatok

1965. április 1.

Budapest


Család

F: Bogdány (= Bogdán) Simon magánhivatalnok.

Életút

A Mezőfi Vilmos-féle Újjászervezett Szociáldemokrata Párt (1902), majd az MSZDP tagja (1903–1918), a párt ún. nőszervező bizottságának vezetője, a magyarországi szocialista nőmozgalom úttörője. A KMP tagja (1918. nov.-től), a Tanácsköztársaság idején a bp.-i VII. kerületi Munkástanács lakásügyi biztosa, a Budapesti Központi Forradalmi Munkás- és Katonatanács tagja (1919. márc. 21.–aug. 1.). A proletárdiktatúra bukása után röplapot nyomtatott és terjesztett (1919. dec.), letartóztatták (1920. jan.) nyolc hónapi börtönbüntetésre ítélték. Kiszabadulását követően Bécsben (1920–1922), majd a Szovjetunióban élt (1922-től), a német megszállás idején a szovjet ellenállás egyik vezetője a Kaukázusban. 1955-ben tért vissza Magyarországra.

Szerkesztés

A Nőmunkás felelős szerkesztője.

Irodalom

Irod.: Kelen Jolán: A munkásmozgalom nevelte… Emlékezés B. S-ra. (Párttörténeti Közlemények, 1966)
Petrák Katalin: B. S. (Pártélet, 1985).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője