Bokor Kornélia
Bokor Kornélia

2024. május 29. Szerda

Bokor Kornélia, Engelsz Józsefné

iparművész, ötvösművész

Születési adatok

1931. február 22.

Döbörhegy, Vas vármegye

Halálozási adatok

1980. január 27.

Szentendre, Pest megye


Család

F: Engelsz József (1928–2009) iparművész.

Iskola

Az Iparművészeti Főiskolán ún. nyomottanyag-tervezőként végzett (1954).

Életút

A Textilfestőgyár, majd a budakalászi Textilművek tervező iparművésze (1954–1963), egészségügyi okok miatt felhagyott a textiltervezéssel és ötvöszománccal fogl. Szabadfoglalkozású ötvösművész (1963-tól). Szentendrén élt és alkotott. Nagyméretű zománckompozíciókat készített elsősorban középületek belső terébe. Munkái díszítik – többek között – a brazíliai magyar nagykövetség fogadóját és a hévízi Termál Szálló nagytermét. Ékszerei is jelentős művészi értéket képeztek: gyűrűket, karpereceket tervezett, amelyekben drágakő és fém kombinációjával kísérletezett.

Elismerés

A Salgótarjáni Üveggyár Díja (1969), a Salgótarjáni Városi Tanács Díja (1969), Munkácsy Mihály-díj (1976).

Kiállítások

F. kiállításai: csoportos: Fémplasztika. Ernst Múzeum (Budapest, 1967)
I. Országos Zománcművészeti Kiállítás (Salgótarján, 1969)
Ékszer’70. Csók Galéria (Budapest, 1970)
Nemzetközi Zománcművészeti Biennále (Limoges, 1975).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője