Bokrétás András
Bokrétás András

2024. július 16. Kedd

Bokrétás András

orvos, belgyógyász, tüdőgyógyász

Születési adatok

1899. szeptember 23.

Pécs

Halálozási adatok

1977. augusztus 27.

Pécs


Iskola

A bp.-i tudományegyetemen ált. orvosi okl. (1924), a felnőttkor fertőzéses megbetegedései tárgykörben magántanári képesítést szerzett (Pécs, 1940).

Életút

A pécsi Erzsébet Tudományegyetem Belgyógyászati Klinika egy. tanársegéde (1925– 1936), a Klinikán, az általa kialakított tüdőbeteg-gondozó intézet vezetője (1936–1945) és az egyetem magántanára (1940–1945), egyúttal városi tisztiorvos is (1940- től). A II. vh. után a Baranya Megyei Tüdőbeteggondozó Intézet igazgatója (1945–1968). Tüdőgyógyászattal, elsősorban munkaköri tüdőbetegségekkel, ill. a tuberkulózis különböző szövődményeinek diagnosztikai kérdéseivel fogl., vezető szerepet játszott a magyarországi tüdőbeteg-gondozó hálózat kialakításában.

Főbb művei

F. m.: Diabetes mellitus szövődése tuberkulózissal. (Magyar Belorvosok Egyesülete VII. Nagygyűlése előadásai. Debrecen, 1937)
A silicosisról. (Népegészségügy, 1948)
Baranya megyében, 1959-ben fekvőbeteg intézetbe utalt krónikus tüdőgümőkóros betegek kórlefolyásának tanulságai. Mészáros Istvánnal, Schweiger Ottóval. (Tuberkulózis és Tüdőbetegségek, 1962).

Irodalom

Irod.: Kancsal László: B. A. (Pneumologia Hungarica, 1978).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője