Bolgár József
Bolgár József

2023. november 29. Szerda

Bolgár József

festőművész

Születési adatok

1928. december 19.

Budapest

Halálozási adatok

1986. április 30.

Budapest


Család

F: Bilicsi Mária (1943–1994) színésznő. Fia: Bolgár Attila; leánya: Bolgár Judit.

Iskola

A Derkovits Gyula Képzőművészeti Kollégiumban Kmetty János, Koffán Károly és Beck András tanítványa (1946–1948), a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél, Fónyi Géza, Koffán Károly és Rabinovszky Máriusz növendékeként végzett (1953).

Életút

Kiállító művész (1954-től). Hosszabb tanulmányutat tett Angliában, Ausztriában, Olasz- és Franciaországban, Jugoszláviában, valamint az NDK-ban és a Szovjetunióban. Művészetére leginkább Bernáth Aurél munkássága hatott. Legszívesebben csendéleteket, tájképeket, enteriőröket és aktokat festett. Kezdeti művein még a sötétebb színvilág uralkodik, későbbi alkotásait viszont finom, artisztikus formavilág, keveretlen színek, árnyalt színkultúra jellemzi. Nagy gonddal tanulmányozta a pillanatnyi színhatásokat, munkái ezért megszerkesztett, kiegyensúlyozott kompozíciók. Táblaképek mellett nagyméretű faliképeket is készített, ill. megpróbálkozott az üvegfestéssel is. Nagyméretű faliképe (Hortobágyi hídnál) a debreceni Rövidáru Nagykereskedelmi Vállalat ebédlőjében állt (1991-ben elpusztult).

Emlékezet

Bolgár József egy festőibb, líraibb szocialista realista stílus kidolgozásán működött: ennek első alkotása, a Népi igazságszolgáltatás c. képe volt (1955). Elsősorban ennek a képnek a sikere miatt kapta meg még ugyanebben az évben az első Derkovits-ösztöndíjat (kilenc fiatal képzőművésszel együtt, 1955. okt.-ben.). A bp.-i Farkasréti Temetőben nyugszik (feleségével, Bilicsi Mária színésznővel együtt).

Elismerés

Derkovits-ösztöndíj (elsőként, 1955), Munkácsy Mihály-díj (1955).

Kiállítások

F. kiállításai: egyéni: Fényes Adolf Terem (Budapest, 1956)
Képcsarnok (Pécs, 1979)
Csók Galéria (Budapest, 1983)
Termál Szálló (Budapest, 1984)
emlékkiállítása: Várszínház (Budapest, 1987)
Nádasdy Óvár (Sárvár, 1992).

Irodalom

Irod.: Rieder Gábor: A Derkovits-ösztöndíj születése. Csontvázak a szocreál szekrényéből. (Artmagazin, 2009).

Megjegyzések

MÉL IV., ÚMÉL I. és artportal: téves halálozási adat: máj. 1.!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője