Borbély Ferenc
Borbély Ferenc

2024. július 20. Szombat

Borbély Ferenc

orvos, toxikológus

Születési adatok

1900. július 11.

Hátszeg, Hunyad vármegye

Halálozási adatok

1974. augusztus 2.

Zürich, Svájc


Iskola

A Pázmány Péter Tudományegyetemen ált. orvosi okl. szerzett (1925), habilitált (1961).

Életút

A Pázmány Péter Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika gyakorló orvosa, majd az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) munkaegészségügyi és toxikológiai laboratóriumának kutatóorvosa (1925–1938), a csepeli Weiss Manfréd Gyár kórházának igazgatója (1938–1945). A II. vh. után Svájcban telepedett le (1945), a Zürichi Egyetemen a toxikológia ny. r. tanára (1945–1970). A mérgezések belgyógyászati következményeivel fogl. Svájcban megszervezte az országos toxikológiai kutatóközpontot.

Főbb művei

F. m.: Erkennungen und Behandlungen der Lösungmittelvergiftungen. (Zürich, 1946)
Vergiftungen durch halogenierte Kohlenwasserstoffe. Habilitációs tézisek. (Handbuch der gesamten Arbeitsmedizin. 2. Berlin–München–Wien, 1961)
Die Toxikologie des Tabaks. Többekkel. (Bern–Stuttgart, 1962).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője