Borhy György
Borhy György

2021. október 17. Vasárnap

Borhy György, 1903-tól bori

politikus

Születési adatok

1858. április 30.

Budapest

Halálozási adatok

1943. október 19.

Budapest


Család

Régi nemesi családból származott, címeres levelét a család I. Lipót királytól kapta (1693). A régi nemességének megerősítése mellett a borhi előnevet kapta (1903). Sz: Borhy József, Nágel Mária.

Iskola

A bp.-i tudományegyetemen államtudományi végbizonyítványt, a magyaróvári gazdasági akadémián gazda okl. szerzett (1883), ismereteit hosszabb nyugat-európai tanulmányútja során egészítette ki.

Életút

Tanulmányai befejezése után Heves vm.-i birtokán gazdálkodott, részt vett a helyi közéletben, a Nemzeti Munkapárt helyi szervezetének egyik megszervezője, kiépítője, majd elnöke. Az I. vh. idején huszárkapitányként teljesített szolgálatot (1914–1918). A Heves vm.-i törvényhatósági bizottság örökös tagja és küldötte a Felsőházban (1927–1944). A szuverén Máltai Lovagrend magisztrális lovagja. Igen jelentős szerepet játszott a Heves megyei közéletben: sokat tett a helyi szarvasmarha-állomány feljavítása érdekében. Gyöngyöstarjántól északra, a Sósi réten híres vadászkastélyt építtetett (1926–1928). Az épületet ölelő parkot részben az erdő meghagyásával, részben telepítésekkel alakította ki. A francia kertépítés jegyeit őrző park ún. helyi védettségű természetvédelmi terület (1978-tól); fái között több száz éves tölgyek is láthatók.

Elismertség

A Hevesmegyei Gazdasági Egyesület, a Tiszajobbparti Mezőgazdasági Kamara és a Tiszajobbparti Erdészeti Egyesület elnöke.

Elismerés

Francia Becsületrend.

Szerkesztés

A gyöngyösi Hevesvármegyei Gazdasági Egyesület Értesítőjének főszerkesztője.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013