Borhy György
Borhy György

2024. április 14. Vasárnap

Borhy György, 1903-tól bori

politikus

Születési adatok

1858. április 30.

Budapest

Halálozási adatok

1943. október 19.

Budapest


Család

Régi nemesi családból származott, címeres levelét a család I. Lipót királytól kapta (1693). A régi nemességének megerősítése mellett a borhi előnevet kapta (1903). Sz: Borhy József, Nágel Mária.

Iskola

A bp.-i tudományegyetemen államtudományi végbizonyítványt, a magyaróvári gazdasági akadémián gazda okl. szerzett (1883), ismereteit hosszabb nyugat-európai tanulmányútja során egészítette ki.

Életút

Tanulmányai befejezése után Heves vm.-i birtokán gazdálkodott, részt vett a helyi közéletben, a Nemzeti Munkapárt helyi szervezetének egyik megszervezője, kiépítője, majd elnöke. Az I. vh. idején huszárkapitányként teljesített szolgálatot (1914–1918). A Heves vm.-i törvényhatósági bizottság örökös tagja és küldötte a Felsőházban (1927–1944). A szuverén Máltai Lovagrend magisztrális lovagja. Igen jelentős szerepet játszott a Heves megyei közéletben: sokat tett a helyi szarvasmarha-állomány feljavítása érdekében. Gyöngyöstarjántól északra, a Sósi réten híres vadászkastélyt építtetett (1926–1928). Az épületet ölelő parkot részben az erdő meghagyásával, részben telepítésekkel alakította ki. A francia kertépítés jegyeit őrző park ún. helyi védettségű természetvédelmi terület (1978-tól); fái között több száz éves tölgyek is láthatók.

Elismertség

A Hevesmegyei Gazdasági Egyesület, a Tiszajobbparti Mezőgazdasági Kamara és a Tiszajobbparti Erdészeti Egyesület elnöke.

Elismerés

Francia Becsületrend.

Szerkesztés

A gyöngyösi Hevesvármegyei Gazdasági Egyesület Értesítőjének főszerkesztője.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője