Boris László
Boris László

2021. május 14. Péntek

Boris László

grafikus, karikaturista

Névváltozatok

Trebitsch

Születési adatok

1897.

Budapest

Halálozási adatok

1924. április 14.

Menton, Franciaország


Iskola

Tanulmányait Budapesten végezte.

Életút

Érettségi után, az I. vh. idején haditérképeket rajzolt a Pesti Hírlap számára (1915–1918). Az összeomlás után társadalomkritikai- politikai töltetű rajzai a Bolond Istók c. lapban jelentek meg (1918–1919). A Tanácsköztársaság alatt részt vett a bp.-i máj. 1-jei dekorációk elkészítésében (1919), ezért bebörtönözték; a proletárdiktatúra bukása után Pozsonyba emigrált (1919 ősze). Bécsben telepedett le (1920-as évek eleje), egy rövid ideig Münchenben, a híres szecessziós lapnál, a Simplicissimusnál dolgozott, majd Berlinben élt, ahol az Ullstein Verlag képgrafikusként foglalkoztatta. Halála előtt Londonban, ill. Párizsban élt, újságokat illusztrált és számos karikatúrát készített. Rajzciklusaiban, karikatúráiban könnyed, lendületes rajztechnikával, szellemes-szatirikus éllel jelenítette meg a nagyvárosok életét; grafikái Schiele modern torzóihoz hasonlíthatóak. A színházak, mulatók, kávéházak mondén világának bemutatása mellett politikai-társadalmi kérdéseket is felvetett. Rézkarcaiból, hidegtűiből a lipcsei Dehne Kiadó több sorozatot jelentetett meg (1920- tól): Die Bühne (‘A színpad’); Erste Liebe (‘Első szerelem’); Geld (‘Pénz’); Schatten (‘Árnyak’).

Emlékezet

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) számos rajzát, vázlatát és sokszorosított grafikai lapját őrzi.

Főbb művei

Kiállítása: gyűjteményes: Ernst Múzeum (Budapest, 1921). F. m.: könyvillusztrációi: Móricz Zsigmond: A szerelmes levél. Kisreg. Ill., a borítékot Végh Gusztáv rajzolta. (Bp., 1918)
Gogol: Egy őrült emlékiratai. Ford. Barta Sándor. Ill. és a szöveget kőre írta. Bibliofil kiad. illusztrált kartontokban. (Wien, 1922
A bevezető tanulmányt Komlós Aladár írta. Hasonmás kiad. Bp., 1969
Az előszót Gáspár Ferenc írta. 3. kiad. 1999).

Irodalom

Irod.: Lengyel Menyhért: Boris. (Nyugat, 1924)
B. L. gyűjteményes kiállítása. Kat. A katalógust szerk., az előszót írta Lázár Béla. (Bp., Ernst Múzeum, 1921)
Kontha Sándor: B. L.-ról. (Művészet, 1951).

Megjegyzések

Lexikonokkal ellentétben a halálozás helye: Menton!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013