Boros Sándor
Boros Sándor

2022. szeptember 25. Vasárnap

Boros Sándor

sakkozó, sakkfeladványszerző

Születési adatok

1907. július 31.

Budapest

Halálozási adatok

1944.


Életút

A Magyar Munkás Sakk-kör tagja, a Magyar Sakkfeladvány Szövetség titkára. Sakkozóként Budapest Főtorna 1. (1933), Budapesti Sakk-kör versenye 1. (1941). Levelezési sakkozóként Európa-bajnok (csapat: 1937–1939). A sakk minden területén jelentőset alkotott, a korszak legkiválóbb sakkfeladványszerzője volt. A holokauszt áldozata lett, halálának pontos adata és körülményei ismeretlenek.

Szerkesztés

A Munkássakk c. folyóirat rovatvezetője (1936–1939).

Főbb művei

F. m.: B. S. 100 válogatott feladványa. (A Magyar Sakkvilág Könyvtára. 8. Kecskemét, 1937)
Magyar sakkfeladvány antológia. A magyar feladványszerzésre vonatkozó adatok és a legszebb magyar feladványok gyűjteménye. Szerk. Lindner Lászlóval. (Kecskemét, 1939)
B. S. válogatott játszmái és feladványai. (Bp., 1943).

Irodalom

Irod.: Molnár Árpád: B. S. műveiből. Sakkfeladványok. (Magyar Sakkvilág, 2005).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője