Borvendég Ferenc
Borvendég Ferenc

2024. május 18. Szombat

Borvendég Ferenc

politikus

Születési adatok

1876. november 17.

Ács, Komárom vármegye

Halálozási adatok

1934. november 20.

Budapest


Iskola

A bp.-i tudományegyetemen államtudományi végbizonyítványt szerzett.

Életút

Tanulmányai végeztével Budapest székesfőváros szolgálatába állt (1897-től); a kerületi közigazgatóság (1897–1905), a városházán a középítkezési ügyosztály munkatársa, majd a tanácsi II. sz. ügyosztály jogi alosztályának vezetője (1905–1915), a vízvezetéki és világítási ügyosztály helyettes vezetője (1915–1922), vezetője (tanácsnoki rangban, 1922–1931). Budapest székesfőváros alpolgármestere (1931–1934), főpolgármestere (1934. jún.–nov.).

Emlékezet

A bp.-i Kerepesi úti temetőben nyugszik, síremléke Medgyessy Ferenc szobrászművész alkotása (haraszti kő, 1937).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője