Böszörményi Nagy Béla
Böszörményi Nagy Béla

2024. május 29. Szerda

Böszörményi Nagy Béla

zongoraművész, zenepedagógus

Névváltozatok

Böszörményi-Nagy

Születési adatok

1912. április 9.

Sátoraljaújhely

Halálozási adatok

1989. december 31.

Boston, USA


Iskola

A szegedi Ferenc József Tudományegyetemen bölcsészdoktori okl. szerzett (1937), egyúttal a bp.-i Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Keéri-Szántó Imre, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán és Weiner Leó tanítványaként végzett (1940).

Életút

A bp.-i Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongoratanára (1937–1948) és a főiskolai igazgatótanács tagja (1945–1948). Kivándorolt Kanadába (1948). A torontói konzervatórium és a Torontói Egyetem zongoratanára (1948–1953), a bloomingtoni Indiana Egyetem professzora és a Zongoratanszak vezetője (1953–1962), a Boston Egyetem professzora és a Zongoratanszak vezetője (1962–1974), az Észak-karolinai Egyetem professzora (1974–1978), a washingtoni Katolikus Egyetem professzora, emeritusz professzora (1978–1989). A torontói Kanadai Magyarok Szövetségének alapító elnöke (1952-től). Zongoraművészi karrierje az 1930-as évek végén bontakozott ki, majd óriási közönség- és sajtósikert aratva adta első, Beethoven műveiből összeállított zeneakadémiai hangversenyét (1940-ben). A korabeli kritika nagyszerű stílusát, technikai virtuozitását, gondos értelmezését emelte ki. Nevéhez fűződik Bartók Béla III. zongoraversenyének kanadai (1945-ben), majd budapesti bemutatója (1947-ben), egy évvel később Yehudi Menuhin szonátapartnereként ünnepelték (1946-ban). Repertoárján J. S. Bach, J. Haydn, W. A. Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin és más klasszikus és romantikus szerzők mellett modern szerzők, pl. Kodály, Stravinsky, Boulez, Stockhausen szólóművei is szerepeltek. Rendszeresen hangversenyezett Nyugat- Európában és Észak-Amerikában; egyik kanadai koncertje után elfogadta a Torontói Egyetem meghívását, és Kanadában telepedett le, később átköltözött az USA-ba. Jelentős szerepet játszott a kanadai és az amerikai magyarság életében: kezdeményezte a helyi magyarokat tömörítő egyházi és társadalmi egyesületek összefogását, újabb magyar érdekvédelmi szervezetek megalakítását.

Irodalom

Irod.: Szabó Zsuzsa: B. N. B. (Muzsika, 1990).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője