Brust Dávid
Brust Dávid

2022. szeptember 25. Vasárnap

Brust Dávid

textil-nagykereskedő, textilgyáros

Születési adatok

1846. augusztus 21.

Lovasberény, Fejér vármegye

Halálozási adatok

1931. október 22.

Budapest


Iskola

Tanulmányai elvégzése után kereskedő lett.

Életút

Budapesten alapított cége (1873) rövid idő alatt az Osztrák–Magyar Monarchia legnagyobb textilkereskedelmi vállalatai közé emelkedett. Textilgyárat is alapított (1898), az általa létrehozott Hazai Cérnagyár Rt. elnöke (1920–1931). Virilista jogon Budapest székesfőváros törvényhatósági bizottságának tagja (1910-től). A Tanácsköztársaság alatt túszként fogva tartották (1919). Kormányfőtanácsos (1923-tól). Sokat tett a magyar nyelv használatossá tételéért az üzleti életben.

Szerkesztés

Cikkei a Magyar Iparban (1901-től) és a Honi Iparban jelentek meg (1907-től).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője