Bubics Ede
Bubics Ede

2023. december 3. Vasárnap

Bubics Ede

vízépítő mérnök, történész, régész

Születési adatok

1818. december 23.

Süttör, Sopron vármegye

Halálozási adatok

1884. november 23.

Lukácsháza, Vas vármegye


Család

Sz: Bubics Mihály, az Esterházy hercegi birtok tiszttartója, nemes Thanhoffer Anna. Testvére: Bubics Zsigmond (1821–1907) r. k. püspök, történész, műgyűjtő.

Iskola

Középiskoláit Sopronban végezte, a bécsi műegyetemen mérnöki okl. szerzett (1842).

Életút

Bécsben mérnökként szolgált (1842–1848), a forradalom hírére bevonult, és honvédként a mérnöki osztályon szolgált a világosi fegyverletételig (1849. aug. 13.). A bukás után Törökországba menekült, ahol egy évig nélkülözések között bújdosott (1849–1850). Álruhában hazatért (1850), álnéven rejtőzött, majd a Balaton felmérésénél dolgozott, mint vízépítő mérnök (1854–1858). A hg. Esterházy család lukácsházai birtokán telepedett le, ahol birtoktérképeket készített (1858–1884). Régészeti és történeti kérdésekkel, elsősorban Vas vm. településének helytörténetével fogl. Tanulmányt írt a kőszegi óházról, ezért hosszabb régészeti ásatást is végzett az óház környékén. Mint hercegi alkalmazott elérte, hogy a lukácsházai kocsma területét a község megkapja, s itt megszervezte a lukácsházai községi népi iskolát. Számos kéziratos vízrajzi térképe ismert.

Emlékezet

Lukácsházán, a Kossuth utcai temetőben nyugszik.

Szerkesztés

Lukácsházáról írt leveleit az Archaeológiai Értesítő (1870), történeti és archeológiai tárgyú dolgozatait a Vasmegyei Régészeti Egylet jelentései közölte (1875–1879).

Főbb művei

F. m.: A római postaügy történelmi fejlődése és belszervezete. (Vasmegyei Régészeti Egylet jelentései, 1875)
A kőszegi óház. (Vasmegyei Régészeti Egylet jelentései, 1877/79).

Irodalom

Irod.: Ribiczey Alfréd: Leben und Werken des Ede von Bubics. (Güns [Kőszeg], 1885)
Récsey Viktor: B. E. (Sopron, 1890. 52.)
Fodor Ferenc: A magyarországi kéziratos vízrajzi térképek katalógusa 1867-ig. I–III. (Bp., 1954).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője